Makelaars kunnen vanaf 1 juli gebruikmaken van een biedlogboek. Dat hebben de brancheorganisaties NVM, VBO en Vastgoedpro onderling afgesproken. In dat logboek moet komen te staan wanneer er hoeveel is geboden op een woning, wat de eventuele voorbehouden waren, zoals een voorbehoud van financiering, en het gewenste moment van de sleuteloverdracht.
Het logboek moet het verkoopproces van huizen transparanter maken. Daar waren de laatste jaren veel klachten over, onder meer bij Vereniging Eigen Huis. In twee maanden tijd kreeg de vereniging 600 meldingen binnen van kopers en verkopers die zich benadeeld voelen bij het zoeken, aankopen of verkopen van een woning.
Achteraf en geen namen
Kandidaatkopers kunnen het logboek wel pas achteraf inzien, na het verstrijken van de bedenktermijn en eventuele ontbindende voorwaarden van het winnende bod. En vanwege de privacy staat er niet in wie geboden heeft. Vanaf 1 januari 2023 wordt het gebruik van een biedlogboek verplicht bij deze makelaarsverenigingen, waar het overgrote deel van alle makelaars bij is aangesloten.
De makelaars komen met dit logboek na een oproep van toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Ollongren eind vorig jaar. Die eiste toen de komst van zo’n logboek. “Zo verdwijnt de ruimte om niet integer te handelen en weet iedereen hoe het bieden verlopen is”, zei ze erover. Als de branche niet snel genoeg zou zijn, zou er nieuwe regelgeving komen om een logboek verplicht te maken. Het nieuwe kabinet wil nog steeds een biedlogboek per wet gaan verplichten.
Concreet Taxaties | Aankoop:
Met bovenstaande probeert men dus meer transparantie te creëren in het verloop van de bieding(en). Wij zijn absoluut voor transparantie, maar wat heb jij hier als bieder nu aan?
Dat is maar de vraag. Het biedlogboek wordt pas inzichtelijk als alle ontbindende voorwaarden zijn verlopen. In de praktijk betekent dit dat dit dus pas is na een week of 7 ná de mondelinge overeenkomst met de koper. De koop is dan al definitief en kan niet worden teruggedraaid. Daarnaast is het zo dat de koop verkoop altijd geschiedt onder gunning van verkoper. Dit betekent dat het niet altijd hoeft te gaan om het hoogste bod, maar dat eventuele aanvullende voorwaarden hier ook een belangrijke rol in spelen. Het is dus maar de vraag of er in de praktijk veel gebruik van zal worden gemaakt.
Als je toch nog vragen hebt, of je wilt een nadere toelichting? Neem gerust contact met ons op. Wij maken het graag Concreet voor je.